IGN Benelux | Cybercrime

IGN BENELUX // POLITIE NEDERLAND 

Objective
In samenwerking met Politie Nederland en het reclamebureau FCB Amsterdam werd een uitgebreide campagne opgezet, met als overkoepelend doel het creëren van bewustwording over phishing en cybercrime bij de jongere doelgroep. Gezien alle content verscheen op IGN Benelux en de doelgroep daar relatief jong is, werd gekozen voor een raakvlak tussen gaming en phishing, met name gericht op het razend populaire Fortnite.

Approach
Via verschillende contentdelen werd aandacht gecreëerd voor de politiecampagne. Zo was er een artikel dat wees op de gevaren van Swatting (de politie naar het huis van een populaire streamer sturen terwijl deze live is) en leggen we uit wat tweestapsverificatie is en welke games het gebruik hiervan belonen. Als grote afsluiter van de campagne zochten we een ‘Fortnite-hacker’ op, die (anoniem) voor de camera vertelde hoe hij te werk ging. De video had een extra laag, door middel van een getoonde website. In de video vertelt de hacker dat hij phishinglinks aanmaakt middels de website ‘findvbucks.com’. Het adres van de website werd bewust vol in beeld getoond. Wanneer kijkers van de video besloten om de website te bezoeken – en dus daarmee mogelijk een illegale phishinglink te verkrijgen – kregen ze een video te zien waarin IGN-host Nick Nijland vertelt dat ze op het punt stonden te wet te breken. Dit moest extra bewustwording creëren rondom de gevaren van cybercrime. Samenvattend kwam een artikel waarin we uitlegden waarom we meededen aan de politiecampagne, met daarin nog een oproep een poll in te vullen.

Results
De campagne was een grote hit op IGN en met name de Fortnite-hacker wist veel reacties uit te lokken. De video scoorde 150.000+ views op Facebook en wist duizenden jonge gamers naar de ‘awareness-website’ te sturen. Op socials hadden verschillende posts bij elkaar meer dan 400.000 impressies. Door de brede inzet van de campagne, waarin ook influencers als Marije Zuurveld en blogs als scholieren.com werden ingezet, kreeg ook nationale media aandacht voor online security en cybercrime.

 • Klant
  Politie NL
 • Type werk
  Conceptontwikkeling
  Content creatie
 • Partners
  FCB Amsterdam